top of page

A NAV 3.0 jelentősége a számlázás világában

Az utóbbi időszakban jócskán találkozhattunk a számlázás területén némi változással. Alábbi cikkünkből részletesen értesülhetsz az éppen aktuális szabályokról, hogy miért érdemes leváltani a papíralapú számlázást, illetve szót ejtünk a Cloudent Fogászati Szoftver számlázórendszeréről és annak működéséről is.

Fontos 2021-es mérföldkő

Egy nemrégiben kiszabott határozat szerint 2021. január 4-től változott a NAV online adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó jogszabálya. Az említett rendelkezés legfontosabb eleme, hogy a magánszemélyek részére kiállított számlát is be kell küldeni a NAV Online Számla rendszerébe. Ennek révén a számlázórendszereknek a NAV 3.0 verziójára szükséges átállniuk, amihez 2021. március 31-ig türelmi időszakot nyújt az adóhatóság. A köztes időszakban, a január 4-i jogszabályváltozás hatálya alá eső számlákra szankciómentességet biztosít a NAV, április 1-től pedig minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látni fogja az adóhivatal.

Az “XSD 3.0”-ra való átállás adatvédelmi szempontból is fontos, hiszen ez a specifikáció biztosítja az adatok anonimitását. (A magánszemély vevő személyes adataira nincs szükség, így azokat az adóhivatal sem látja.)

Mi a teendőd, ha a Cloudent számlázóját használód?

  • Felhasználóként nincs feladatod! Az átállás kizárólag a számlázóprogramokat érinti. A háttérben a Cloudent már sikeresen, a fentieknek eleget téve határidő előtt átállt a NAV 3.0 számlabejelentő interfész verzióra, így jelenleg is minden a legfrissebb előírás szerint, a fentieknek eleget téve működik a szoftverben.


Papíralapú vs Online számlázás


A papírmentes számlázás és adminisztráció napjainkban már egyáltalán nem szokatlan jelenség. Természetesen továbbra is lehetséges a kézi számlatömbből való számlázás, viszont jóval időigényesebb és bonyolultabb, mint online társa. Célszerűbb egy online számlázórendszeren belül összekötni a NAV Online Számla rendszerét a programmal, így automatikusan továbbítva és jelentve lesznek az adatok. Online számlázóval rengeteg adminisztratív teher vehető le a vállalkozások válláról. A Cloudent, mint online NAV akkreditált számlázó rendszer az előzetes beállításokat követően automatizált folyamatokkal könnyíti meg a számlakiállítást, akár közvetlenül a pácienskartonból vagy a naptárból. A számlák továbbítása, letöltése és nyomtatása mindössze néhány másodperc és kattintás.

Több cég számlázása egy fiókból?


A Cloudent tárháza a számlázás terén is izgalmas kiegészítő modullal bővelkedik. Beszélhetünk KATA-s vállalkozás és Kft, vagy két orvos közös pacientúrán történő együttes működéséről egy Cloudent fiókban, a multi-számlázást biztosító Több cég modul könnyű átjárhatóságot eredményez a szoftverben használt számlázási fiókok között, amelyhez csupán egy kattintás szükséges.

  • Jellemzője többek között, hogy az automatizált folyamatoknak köszönhetően a rendszer felismeri ha történt már számlakiállítás a fiókból egy adott páciens részére, így automatikusan újra ahhoz a céghez rendeli a számlát.

  • Alapértelmezett számlázási fiók állítható minden orvos felhasználóhoz, így a számlakészítés egyből a leggyakrabban használt fiókból valósul meg.


A Több cég modulról és működéséről bővebben ide kattintva tájékozódhatsz.


Jó ha tudod!


A Cloudentből való számlázás és adatszolgáltatás kizárólag abban az esetben működik, a könyvelőd felé jelezted, hogy online számlázóként használod a szoftvert, és előzőleg összekötötted fiókodat a NAV Online Számla rendszerével, amihez ide kattintva találsz további információt és útmutatást.


Pro TIPP!


2020 júniusa óta elérhető a NAV fejlesztése, az Online Számlázó mobilapplikációja, ami ingyenesen letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakban, ahonnan könnyedén nyomon követhető és ellenőrizhető minden beküldött számla.


Amennyiben szívesen tovább olvasnál, nézd meg a többi bejegyzésünket is, kérdés esetén pedig írj levelet a support@cloudent.hu e-mail címre és ha még nem tetted, próbáld ki szoftverünket ingyenes próbaidőszakkal.


37 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page