top of page

Új fogászati szoftver bevezetése (2/3): Adatmigrációtól való félelem legyőzése 5 perc alatt!

Frissítve: 2021. máj. 30.

Amikor találunk egy új szoftvert, és elhatározzuk, hogy megvásároljuk az előfizetést, általában egyetlen egy kérdés marad hátra:


“Könnyű lesz a meglévő adataimat átvinni?”


Ennél a pontnál az új szoftverek bevezetésének kudarca 36%-os, ugyanis saját magunk elkezdjük felsorolni mindazt a kifogást, amellyel megmagyarázzuk miért is nem kell nekünk az új eszköz, annak ellenére, hogy látjuk sokkal jobb, mint a meglévő. De ezen nem is kell csodálkozni. Sajnos az informatikai cégek többsége nem fordít elég figyelmet arra, hogy a nem szakmában dolgozó fogorvos jellemzően nem érti azokat a speciális kifejezéseket, amelyek egy informatikusnak teljesen egyértelmű. De vajon tényleg olyan bonyolult a meglévő szoftverekben található adatokat átvinni egy újba? A válasz, természetesen nem az!


Gondoljunk csak bele, amikor a meglévő számítógépünket lecseréljük. A régi gépen található dokumentumokat, fotókat és videókat is könnyedén át lehet másolni az új számítógépre. Vagy amikor veszünk egy új telefont és a meglévő telefonszámokat szeretnénk átmásolni az új készülékre. Az sem bonyolult. Ha egy mobiltelefon váltást hasonló félelem venne körül, akkor az okostelefonok eladása olyan drasztikus mélyrepülésbe kezdene, hogy egy erős túlzással a legnagyobb telefongyártók rögtön csődöt mondanának, vagy legalábbis egy erős profit visszaesést érzékelnének. Az a különbség a kettő között, hogy egy mobiltelefonnál valahogy már megszoktuk a váltás nehézségeit. Ami tulajdonképpen nem is nehézség, csak egy rossz prekoncepció él bennünk, hogy jaj mi lesz az adatokkal. Aztán egy hozzáértő úgy is mindig megcsinálja. Majd pár nap múlva már csak egy “rossz” álomnak tűnik.


Egy új szoftver bevezetésekor sem történik ez másképpen. Az informatikai szakértők azért vannak, hogy a váltással járó feladatokban segítsenek. A modern informatikai technológiáknak köszönhetően az aggodalom alaptalan. Pár órás adatmigrációval egy alap export-importot meg lehet oldani. Bonyolultabb adatstruktúra esetében is szakértő kollégák kisebb fejlesztéssel áthidalják a régi fogászati szoftverből exportált adatok importálását az új fogászati szoftverbe.


Lehetne itt speciális szakszavakat felsorolni, hogy ez miért nem bonyolult, de azt kell megértenünk, hogy az adat csak adat. Egy informatikusnak legalább annyira egyszerű átmásolni egy meglévő fogászati szoftverben található pácienskartont a másikba, mint önnek átmásolni egy Word dokumentumot az egyik mappából a másikba.


A legjobb az egészben, hogy nincs mit elrontani. Az adatokról mindig lehet mentést csinálni, így elveszni biztos nem fog semmi. Ha így félnénk a technológiai fejlődéstől, akkor az e-mail használata helyett még mindig a postára járnánk levelezni.

70 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page