top of page

EESZT komplett beállítási útmutató a Cloudent Fogászati Szoftverben

Frissítve: 2021. jún. 1.

Az alábbi oldalon részletesen bemutatjuk, hogy a Cloudent Fogászati Szoftvert használva milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy az EESZT-vel összeköttetésbe kerülj. Minden lépés fontos, ezért kérjük, alaposan olvasd végig a blogcikket!


1. LÉPÉS


A hivatalos állami EESZT Információs portálon végig kell csinálnod az eKapu regisztrációt. Ehhez nem kell mást tenned, mint az alábbi oldalon az első öt lépést végrehajtani:

https://e-egeszsegugy.gov.hu/ekapu


FONTOS: belépéshez az új e-személyi igazolvány szükséges!


2. LÉPÉS


Második lépésként meg kell vásárolnod egy kártyaleolvasót. Mi a “Reiner cyberJack® RFID standard HUN” típusú készüléket javasoljuk. De az ágazati portálon felsorolt kártyaleolvasó bármelyikét megvásárolhatod.


Ezt a készüléket tulajdonképpen bárhol meg lehet vásárolni, ebben sem a Cloudent, sem a kormányzati portál nem ad iránymutatást.


A kártyaolvasó a későbbiekben arra kell, hogy az e-személyi segítségével hitelesített formában tudj adatkommunikációs csatornát létrehozni a Cloudent Fogászati Szoftver és a kormányzati szerver (EESZT) között.


3. LÉPÉS


Kártyaleolvasó használatához le kell tölteni az ahhoz szükséges driver-t. A driver egy olyan szoftver, amely segítségével a kártyaleolvasót a te géped fel fogja ismerni és használni tudja. Miután letöltötted, telepíteni kell a driver-t.


A kártyaleolvasó driver-t innen tudod letölteni, attól függően milyen számítógépet használsz (Apple, Windows, Linux):

https://www.kartyaolvaso.hu/termektamogatas


FONTOS: először a kártyaleolvasó driver-t telepítsük, majd csak utána az e-személyi alkalmazást, amely itt a 4. lépés:


4. LÉPÉS


E-személyi kliens telepítése. Az e-személyi (eSzig) kártyaleolvasó telepítéséhez a letöltést innen tudjuk kezdeményezni:

https://eszemelyi.hu/kartya_funkcioi/kartyaolvaso_alkalmazas

FONTOS: A telepítés után a rendes működéshez indítsuk újra a számítógépünket.


5. LÉPÉS


Lépj be az ágazati portálra és aktiváld magad.


6. LÉPÉS


Biztonságos adatkapcsolathoz szükséges még egy SSL tanúsítvány, amely a Cloudent Fogászati Szoftverben a te rendelődhöz lesz rendelve. Ezt az ágazati portálról tudod letölteni, amit utána fel tudsz tölteni a Cloudent fiókodhoz.


Az SSL file-hoz az alábbi módon lehet hozzáférni:


  • Ezen a linken kell belépni: https://portal.eeszt.gov.hu/hu/bejelentkezes-eszig

  • EESZT Felhasználó név megadás után "Bejelentkezés" gombra kattintsunk

  • Megnyílik az eSzig kliens, ahol a kártyaleolvasó és az e-Személyink segítségével tudunk bejelentkezni majd.

  • FONTOS: Itt a belépéshez az eSzig kliensnek telepítve kell lennie a számítógépen, és a szolgáltatásnak futnia kell, különben a "BEJELENTKEZÉS" gombra kattintva a böngésző "Nincs kapcsolat" hibaoldala fog megjelenni. A kártyaleolvasó és az eSzig kliens telepítéséről lejjebb tudsz olvasni.

  • A bejelentkezéskor ki kell választani az intézményt, amelynek nevében le kívánod tölteni a WAF-SSL tanúsítványt. Ha több opció közül is választhatsz az intézményválasztásnál, úgy azt az opciót válaszd, ahol CSAK intézmény van.

  • Itt kattintsunk az „EESZT SSL tanúsítvány letöltése” menüpontra (FONTOS: Ha rossz intézményt vagy opciót választottunk a 4-es pontnál, akkor ez a menüpont nem fog megjelenni! Ebben az esetben lépjünk ki és kezdjük elölről a folyamatot.)


A tanúsítvány letöltése a „Letöltés” gombra kattintva kezdeményezhető. Ezután a Cloudent fiókodban a Beállítások / EESZT menüpont alatt töltsd fel az SSL tanúsítványt az EESZT-től kapott SMS kóddal együtt.


7. LÉPÉS


Az ágazati portálon az intézményhez a te “felhasználódat” hozzá kell rendelni. Ezt hívják VMátrix beállításnak.


8. LÉPÉS


Ezen a ponton a nehezén már túl vagyunk. :) Most már csak a Cloudent Fogászati Szoftverben kell aktiválni az EESZT modult. Fontos, hogy tölts ki minden adatot:

  • intézmény neve (rendelő neve)

  • intézmény azonosítója (OTH szám)

  • szervezeti egységkódok

  • orvosok nevei + pecsétszámok


Ezt felhasználóként belépve tudod megtenni.


Részletes EESZT beállítási oktatóvideónkat a Youtube csatornánkon találod.9. LÉPÉS


EESZT Funkciók a Cloudent Fogászati szoftverben:


a.) Általános információk


Az EKAT (eseménykatalógus) kezelés megkezdésének tényét és lezárását a rendszerünk automatikusan végzi hasonlóan, ahogy az EHR dokumentum beküldését is.

Az EESZT funkciók működéséhez szükséges az adott páciens TAJ szám megadása.


b.) Autentikáció


E-személyi, illetve token használata esetén a rendszer 7 órán keresztül életben tartja az beléptetés azonosítását, ezért rendszer használata közben nem szükséges állandóan megadni a jelszavakat.


c.) EHR dokumentumok listázása


Páciensek menüpontban válasszunk ki egy pácienst, majd az aktivitás beviteli mező jobb felső sarkában megjelenik egy “Továbbiak” menüpont, amire kattintva kérdezheted le a dokumentumokat:


Amennyiben nem e-személyit használsz, hanem tokent, az alábbi ablak jelenik meg. Itt meg kell adni az ágazati portálon használt jelszavad és a fizikai token által generált egyszer használatos jelszót. E-személyi esetében ez az ablak nem jelenik meg:

Adatok megadása után megjelenik a pácienshez tartozó EHR dokumentum lista.