top of page

Milyen számítógépet vegyünk? Mik a Cloudent technikai feltételei?

Frissítve: 2021. jún. 1.

Gyakran kapjuk meg azt a kérdést, hogy milyen számítógépet érdemes vásárolni ahhoz, hogy problémamentes tudjuk használni a Cloudent-et. A számítógép vásárlás egy összetett folyamat. Hasonlóan nehéz kiválasztani az ideális társat, mint amikor gépjárművet is vásárolunk.


Az alábbi blogcikkben végig vesszük a legfontosabb tudnivalókat.


1. Laptop vagy asztali számítógép?


Ez a kérdés nem a teljesítményre vonatkozik, sokkal inkább arra, hogy szeretnénk-e a számítógépet magunkkal vinni haza, vagy például egy másik telephelyre. Amennyiben igen, javasolt laptopot vásárolni, így könnyen tudjuk mozgatni a saját irodánkat.


Árazásban tekintve egy asztali számítógép mindig olcsóbb, és könnyebb is bővíteni, mint egy laptopot. Ennek ellenére okos választás lehet egy középkategóriás laptopot vásárolni, mert az abba beépített wifi csatlakozással nem csak a vezetétes internetre tudunk csatlakozni, de például egy mobiltelefonnal megosztott internetes hotspottal is tudunk internetezni. Ez akkor lehet hasznos, ha pl. a vezetékes internetet biztosító cégnél szolgáltatás kiesés van.


2. Milyen operációs rendszert válasszunk?


A két legismertebb a piacon a Windows és az OSX (Mac). Mindkettőnek van előnye és hátránya. Az üzleti életben mindkettőt szeretik és gyakran használják. Az orvosi szakmában a felhasználónak jellemzően nincsen egyedi igénye, ezért akár OSX operációs rendszert is lehet használni. Ami fontos, hogy bármelyiket is választjuk, lehetőség szerint a legfrissebb verzió legyen telepítve.


Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy lassú a rendszert használni, az sokszor nem a szoftver hibája, hanem a számítógép hardware már túl régi, és időszerű a fizikai gép cseréje.

Érdemes olyan számítógépet vásárolni, amihez "ingyen" adják az operációs rendszert, frissítési lehetőséggel, így biztosak lehetünk, hogy mindig jogtiszta friss szoftvert használhatunk.


3. Milyen tulajdonságai legyenek a hardware-nek?


  • Processzor: minimum Intel core i5

  • Merevlemez: lehetőség szerint SSD, minimum 250 GB

  • Memória: minimum 8 GB

    • A méret attól függ, hogy mennyi adatot tárolunk a gépen (pl. röntgen képek)

  • USB csatlakozás

    • Ha szeretnénk e-személyit használni kártyaolvasóval, akkor ez fog kelleni.

  • Képernyőfelbontás: minimum javasolt: 1366 x 768 pixel


Ha ennél jobbak a paraméterek (pl. Intel core i7) az még jobb, mert akkor később kell lecserélni a számítógépet.


4. Milyen böngésző szoftver használjunk?


Az általunk preferált böngésző szoftver az a Google Chrome. Biztonságos, automatikusan frissül, gyors és kényelmes használni. Innen tudod letölteni: Letöltés.


5. Mekkora legyen az internet sávszélessége?


Az internet sávszélessége jellemzően nem a számítógéptől függ. Így ez annak a feltétele, hogy milyen internetes szolgáltatási csomagot vásároltunk. Ha vezetékes előfizetésünk van, akkor a javasolt minimum sávszélesség az a 60-100 Mbit/s. Ha mobilinternetet használunk, akkor minimum 4G legyen bekapcsolva.


A Cloudent egy felhőalapú online szoftver, így nem szükséges telepíteni az adott számítógépre. Bárhol, bármikor, bármilyen számítógépről elérhető. Csak internet kapcsolatra van szükség és egy jó böngészőre. Ennek ellenére a fenti informatikai irányelveket érdemes betartani, mert ha túl régi a számítógép hardware része, akkor egy sima internetes oldal is percekig fog tölteni, ami nagyon le tudja lassítani a mindennapos munkát.


Ajánlott számítógépek:


A példa kedvéért belinkeltünk két laptopot, amelyek a fenti elvárásoknak megfelelnek és még az elfogadható árkategóriában vannak:Hogyan tovább?


Mindenképpen érdemes telepíteni a számítógépre az AnyDesk alkalmazást, hogy a Cloudent Fogászati Szoftver kollégái könnyen tudjanak távolról informatikai segítséget adni. A szoftver letöltéséről és telepítéséről blogcikket itt olvashatsz.


413 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page